De Zevensprong! Uitwisseling 2.0

Oeps! Een beetje te laat! Maar de Zevensprong schreef ik over in mijn laatste Blog.  Een beetje een rare woordspeling wellicht, dus ik zal het toelichten.

Ver voordat we wisten van Julia’s bestaan, wisten we wel van de uitwisseling van Havo en VWO 2 met Ieper op het Raayland. Omdat we weten wat voor een prachtige ervaring een uitwisseling kan zijn, gunden we Eleni die kans dus mocht zij meedoen aan de uitwisseling in/naar Ieper. Dat in de aanloop naar Ieper Julia nog in ons gezin zou komen, wisten we toen natuurlijk niet, maar voor ons was het geen bezwaar! Misschien maakte het ons gezin wel nog unieker! Voor onszelf maakte het wel nog meer duidelijk dat echt ELK land anders is. Maar goed. Ieper!

In Eleni’s geval bestond de uitwisseling uit: 3 dagen een leerling uit Ieper hier en daarna 2 dagen naar Ieper. 

Op zondag stond Erik bij de Wetteling in Venray. Met Eleni. Te wachten op Kato. Als we de juf van school moesten geloven zouden het allemaal kleine Belgjes zijn! FOUT! Kato was zeker geen klein Belgje! 

Zondagavond is voor ons meestal de dag waarop Xanne en Ymke gehaald moeten worden dus besloten we om met z’n allen te gaan eten bij de Mc Donalds. In dit geval was Xanne nog niet thuis, maar was Sanne er voor haar in de plek.

Voor Kato was het de allereerste keer bij de Mac, maar ook voor Julia was het een aparte gewaarwording. Julia vond de portie frietjes maar groot, maar de burgers daarentegen waren weer klein! Grappig hoe die verschillen liggen van iets wat oorspronkelijk uit Amerika komt. Voor Kato was het helemaal nieuw, dus aan mij de, toch wel bijzondere, taak om de gerechten van de Mac uit te leggen. Uiteindelijk koos ze voor de Nuggets. En ik geloof wel dat het gesmaakt heeft! 

De dagen erna waren wel wat onwennig en vreemd. Van een klein gezin met 2 kinderen (waarvan de zus “op kot” zit en dus alleen ’s weekends thuis is) naar een gezin waar jij gezinslid nummer negen bent! 

Voor Kato was het grootste verschil tussen Ieper en Venray: ‘Het aantal fietsen!’ Iets wat mij heel erg verbaasde. Van Julia had ik dat ook al gehoord en daar kon ik dat plaatsen, maar bij België had ik dat helemaal niet verwacht! Zo zie je maar dat je zelfs over een land wat zo dichtbij ligt een totaal verkeerd beeld kunt hebben. 

Hoe Eleni de verschillen heeft ervaren weet ik nog niet. En wat voor haar het grootste verschil was. Ze vond de school in Ieper in ieder geval een combinatie tussen een “hotel en een gevangenis”. Ik laat de fantasie aan jullie over ;-).

Inmiddels gaan we verder vrolijk verder. Julia is nu een maand hier. We hebben het startgesprek gehad op het Raayland en hebben daar samen afspraken gemaakt en doelen gesteld die Julia hoopt te bereiken. Duidelijk is dat Julia veel in haar mars heeft en heel graag wil. (En dat wisten wij natuurlijk allang!  ;-)) De taal is en blijft nog steeds een dingetje, maar Julia heeft haar eerste Nederlandse boekje uit en hier een korte samenvatting van gemaakt. Het 2e boek is Julia aan begonnen. Ik zeg: STOER! EN elke dag leert ze weer nieuwe woorden en nieuwe gebruiken. En leren wij weer nieuwe dingen over Amerika! 

Ons avontuur met de Zevensprong  (7 vrolijke meiden) was een heel bijzonder avontuur! Bijzonder om mee te maken en een verrijking voor de meiden!