Cultuursnuiven in Nuenen. #tourdenuenen

Dinsdag 16 Augustus.. Het is 12:00 uur en samen met Erik en de meiden, komen we aan bij Centraal Station in Eindhoven. Wat we gaan doen? Tanja ophalen! Wat Tanja komt doen? Cultuursnuiven in Nuenen. Owja en natuurlijk shoppen, maar dát lieve kindjes…

Het dorpje Nuenen, waar Erik dus al bijna 40 jaar woont, staat vooral bekend om Vincent van Gogh. Hij heeft van 1883 – 1885 in Nuenen gewoond, is hier verliefd geweest en heeft hier vele van zijn beroemde schilderijen geschilderd. Het meest beroemde is nog wel: De Aardappeleters. Het is dan ook niet voor niks dat Nuenen ook “t Durpke van de Èrpeleters” wordt genoemd.

Ik als Cultuurbarbaar met HOOFDLETTERS en kinderen die dus vrij weinig aan cultuur zullen leren van Mama, vond dat het tijd was om iets van geschiedenis te leren. En omdat Tanja eigenlijk toch niks beters te doen had in Roermond, kwam ze maar mee. :whistle: Want STEL je voor, dat ik verdwaal! Dan heb ik Tanja echt nodig om de weg weer terug te vinden! (a)

In Nuenen is een heuse route uitgezet met paaltjes. Die begint bij 1 en eindigt bij Z.. Onee, dat is de telling van Erik.. De telling begint natuurlijk bij 1 en eindigt bij 17. Dus we starten onze wandeling bij Paaltje 14. Paal 14 hoorde bij de Opwettense Watermolen. Natuurlijk moesten wij (Tanja en ik) even erbij vertellen dat er in LIMBURG nog een werkende molen is!

Ondertussen word ik hier lek geprikt door de muggen, maar dat mag de pret niet drukken.. We gaan verder met onze blog..

Vanuit Paal 14 gingen we naar huis.. We waren het al beu! Uhm.. nee dus.. We brachten ff de spullen van Tanja naar huis, aten een kopje koffie en dronken een worstenbroodje. Buikjes vol gegeten, gingen we in de auto.. Op weg naar Paal 3, het Nederlands Hervormd Kerkje, ook wel van Gogh Kerkje. Hier heeft Erik getracht me de stuipen op het lijf te jagen. Ik zal hier wijselijk geen verdere toelichting op geven.. LOL.. Hier geprobeerd foto’s te maken van Tanja en Xanne, maar probeer eens twee witte vlekken op een foto te zetten? (a)

Paal 3 hadden we gezien, dus zetten we onze tocht voort naar Paal 2, het van Gogh Monument. Een monument waarin verwerkt was wat van Gogh hier had gedaan met bovenop een zon uitgehouwen in steen.. Een ander typisch Nuenens iets waarover ik al tig keer gehoord had van Erik, was de Oude Lindeboom.. En natuurlijk de Prullekesboom. Nu was het de beurt om zijn verhaal aan Tanja te vertellen. Na het bekijken van het monument, het lezen van het gedicht, gingen we door naar de volgende paal. Deze hadden Xanne en Ymke al snel gevonden en dat was Paal 1, het Vincentre. Het Vincentre is het documentatiecentrum waar je voor €6,- p.p. informatie kon krijgen.. Dat deden wij natuurlijk NIET, wij zijn eigenwijs en komen zelf wel aan onze informatie. Daarbij, wij hebben Erik! :p Het enige wat we wel kochten, was een wandelgids. We moesten er zeker van zijn dat we wel alle palen konden beluisteren! (Ja, we hebben naar palen staan luisteren.. Ja we zijn gek.. Kom ons niet halen, het gesticht wil ons niet!)

Vanuit Paal 1, zag Erik hoe een BOA (Buitengewone Opsporingsambtenaar) een of andere Duitser stond te bekeuren. Erik wilde wel eens weten hoe, wat, waar en vooral waarom. Wij besloten onze toer maar door te zetten.. Die mannen ook..

Paal 11 was onze volgende halte. Het huis van Margot Begemann. (En niet Paul, geen idee wie dat is, maar dat schoot me in mijn hoofd te binnen.. ) Margot Begemann was de geliefde van Vincent van Gogh. Nadat zij op een tragische wijze een mislukte zelfmoordpoging deed, wilde hij niks meer met haar te maken hebben. Echte liefde! (l) .

Vanuit Paal 11 zetten we onze #toerdenuenen voort naar Paal 16. Paal 16 is het standbeeld van Vincent van Gogh. Hij staat heel parmantig aan de ingang van het Park van Nuenen met een bosje bloemen in zijn handen, dat wellicht bijna net zo oud is als hijzelf.

Vanuit het punt waar het standbeeld staat, kijk je uit op het prachtige Park van Nuenen. Met zijn mooie (smerigwater) vijver, zijn spuitende fonteinen, de spin (aldus de meiden) en het bruggetje waar Ymke altijd overheen moet. Een prachtig punt om mooie foto’s te maken…

In het Park van Nuenen, vind je ook Paal 15. Paal 15 hoort bij de Heilige Clemenskerk. Een prachtige kerk om te zien.. De paal was echter nogal stubborn, aangezien hij only wanted to speak English to us. Hoe hard we ook op het Nederlandse knopje drukten, na het klokkengeluid begon van Gogh ineens met een andere stem in het Engels te spreken.. Gespleten persoonlijkheid wellicht?

Tanja is eigenlijk stiekem eigenlijk best wel baldadig.. Er staat een bord in het park waar je niet aan mag plakken.. En wat doet Tanja?!

Na het verhaal van de Lindeboom van Erik, waarin hij ons vertelde over de top van de Oude Lindeboom en dat deze in het Klooster stond, moesten we natuurlijk ook hier een kijkje gaan nemen. Er stond geen paal.. Uhm.. Althans, geen pratende.. Maar we gingen toch deze kant op.
Op de voorgevel van het Klooster was te lezen dat het vroeger een gesticht was.

Eindelijk viel bij Tanja het kwartje.. euhm.. 10 eurocentje, waarom ze naar Nuenen moest komen. We wilden haar natuurlijk naar het gesticht brengen! Beetje tegenstribbelend ging ze toch maar mee naar binnen. Viel dat ff tegen! Ze wilden haar niet.. Ennuh.. Maar goed ook! Want wie past er dan op mijn meiden.. ;-)
Binnen zagen we inderdaad de top van de Oude Lindeboom met erin weggewerkt het uiltje dat jarenlang in de Oude Lindeboom had vertoefd..

Terwijl ik hier zit te schrijven, vertelt Tanja me dat er een spin op het plafond zit, die zit te dansen op de muziek van Nick & Simon.. En ze vraagt zich eigenlijk af, of het een mannetje of een vrouwtje is.. Hmz.. Misschien morgen ff terug naar het Klooster? Tanja geeft mij de schuld.. Tssss.. :p #houdtheelwijselijkhaarmonddicht

Paal 13 was het volgende bezichtigingspunt (is dat goed ABN?). Hier kon je zien waar vroeger de Oude Toren had gestaan en kon je een kijkje nemen op het Oude Kerkhof. Ook was hier het gedicht te lezen over de Jonge Lindeboom. Ik denk dat ze een beetje in de war waren, aangezien die boom aan de andere kant in Nuenen staat.
Na het bezichtigen van een berg stenen (Oude Toren) en een aantal graven, liepen we terug naar het centrum. Op zoek naar de volgende paal. Maar HO! We moesten stoppen.. Ymke had iets in haar schoen! Tanja hielp haar hiermee en na een vakkundig specialistisch onderzoek, kwam Tanja tot de conclusie dat het friemeltjes waren.. Friemeltjes.. Juist! Zwarte friemeltjes om precies te zijn! En dat vastgeplakt aan Ymke’s voetjes! In de meest erge vorm.. #zegtniks
Na de friemels en de stenen, kregen we dorst! We wilden drinken, dus gingen we even naar Jan Linders.. En dan konden we gelijk even afkoelen. Ieder een flesje drinken en weer door wandelen.. Op weg naar Paal 12..

Paal 12 was Achter de Heggen. Een Paal waarbij van Gogh (PFFFFFFFFFFFFFFF ff mug wegblazen uit mijn gezicht) vertelde over dat hij noodgedwongen weer bij zijn ouders moest gaan wonen. Iets wat zijn ouders vergeleken met het in huis nemen van een grote gevaarlijke hond.. Ook van Gogh zag er tegenop en vertelde dat hij zich meer thuis voelde in Drenthe dan “thuis”. We keken daar precies uit op de heg die de omheining vormde van het ouderlijk huis van van Gogh. Paparazzi als wij zijn, hebben we wat foto’s gemaakt van de tuin. Modern joh! Van Gogh had zelfs een trampoline en een klimrek in de tuin! Xanne vroeg ons nog welke auto van Gogh eigenlijk had en Tanja vond dat de ouders van van Gogh de tuin wel eens mochten doen.. (En die mug steekt me dus niet meer.. SPLASH!) *vlek van scherm afveegt*

Paal 10 was het wevershuisje van Jacobus Begemann. Een huisje waar van Gogh van de ouders van zijn geliefde Margot, zijn schilderijen mocht opslaan.

Paal 9 was de volgende stop. Molen de Roosdonck. Met ernaast een geweldig prachtig mooi zonnebloemenveld! Een groot veld waar een pad in is gemaakt, zodat je tussen de zonnebloemen door kon lopen.
Binnen een paar meter lag Tanja languit op de grond. Foto’s maken van de meiden..

Ik denk dat ze gewoon gevallen is hoor en het heeft verscholen door de camera erbij te pakken! (a)
In het zonnebloemenveld hebben we een aantal prachtige foto’s gemaakt.

Echt een genot om hier doorheen te lopen en te zien wat de natuur kan. Wel een beetje vreemde natuur hier in Nuenen. In mijn wereld groeien zonnebloemen naar de zon TOE.. Hier in Brabant groeien ze alle kanten op, behalve naar de zon.. Dwerse bluumkes!

Na Paal 9 besloten we een keer iets logischer te werk te gaan. Daarom liepen we nu naar Paal 6. Een 9 op zijn kop is tenslotte een 6. 6 was het voormalige wevershuis van Pieter Dekkers. Dit huis is terug te vinden in meerdere van van Gogh’s schilderijen en is dus een belangrijk punt in diens geschiedenis.

Paal 5 bracht ons naar een ander belangrijk punt in de geschiedenis van van Gogh. Misschien wel het punt wat hem het meest bekend maakte: De plek waar hij de De Aardappeleters schilderde. Op de plek van het huidige huis, stond vroeger het huis van familie de Groot. Vincent van Gogh kwam hier vroeger om te schilderen, schetsen, eten en ongetwijfeld ook te kletsen.. (Je moet wat als je ergens op bezoek bent.. Internet had men toen nog niet, dus twitteren kon hij nog niet.. )

Na Paal 5 vonden we het wel even welletjes.. Ennuh.. eigenlijk hadden we gewoon honger! Dus hup op de terugweg naar de auto en door naar Eindhoven (de gekste).. In Woensel ging we gefrituurde aardappelstaafjes eten bij de grote gele M. Een leuke afsluiting.. dachten we, want na het eten besloten we dat we de route toch af wilden maken..

En ondertussen komt Tanja met een boekje op me af.. Zogenaamd om een mug dood te slaan.. Ben ik ff blij dat ze hier de weg niet weet en de koekenpannen dus niet weet te vinden! (a)

Na het eten gingen we naar Paal 8.. Het Populierenlaantje Broekdijk. Zoals ook op de paal stond, dit was een zwijgende paal, was het populierenlaantje niet te vinden.. Stelletje oplichters! Zeker gejat door koperdieven of zo.. :whistle:

Paal 7.. De paal waarover ik het liedje maar niet kwijtraakte uit mijn hoofd.. (“He gaode mee, dan gaon we un eindje loope (…) Ik wit un plekske in ut Nuunes Broek, daor is nog nimmes ooit gewist”) Natuurgebied ut Nuenens Broek dus..

Terug naar de logica in ons verhaal.. Na Paal 7 komt natuurlijk Paal 4. Paal 4 is het Clemens Kerkje in Gerwen.. Voor dit kerkje staat een standbeeld van een trekpaard. Zelden een standbeeld gezien wat zo gedetailleerd was gemaakt. Werkelijk ALLES was zichtbaar. Laten we het er op houden, dat dit een mannelijk paard was. Menige hengst zou jaloers zijn.. Maarja, ik zou Samantha niet zijn, als ik ook nog even verder ging kijken en tot de conclusie kwam dat hij “zelfs een euhm.. ja.. uhm.. ” heeft! Niet te filmen! Of eigenlijk wel en ook op foto te zetten.. Maar niet normaal iig.. Of ik ben gewoon zo raar dat ik daar op let.. Dat zou zomaar ook nog kunnen.. #kijktheelonschuldig
Terwijl ik een euhm… aan het bestuderen was, had Ymke haar roeping gevonden. Ze wordt later bankenfluisteraar. Ze voerde een heel serieus en diepzinnig gesprek met een houten bankje.. (Hmz.. mss samen met Tanja naar het gesticht? (a) )

Paal 17 was de volgende paal die we wilden beluisteren.. Dit was de Collse Watermolen. Nou.. je zult er maar wonen! Terwijl wij het erf opreden, zat er een gezinnetje heel gezellig te eten aan tafel.. Kindjes waren gelijk afgeleid door de blauwe auto.
Xanne vroeg waar nou die Paal was, waarop Erik antwoorde dat hij die zojuist had om gereden. Tanja stapte, bloedserieus, uit en deed alsof Erik inderdaad de bewuste paal omver had gereden. Xanne raakte lichtelijk in paniek, sprong uit de auto en dook zowat onder de auto.. Uiteraard stond de paal nog daar waar hij hoorde te staan.. Ook dit was een stille paal.. Onbeschoft ding! Hier hebben we een aantal mooie foto’s gemaakt en Tanja wist hier een spin erg mooi vast te leggen op de gevoelige plaat! Eigenlijk vreemd.. normaal verdwijnen ze in de stofzuiger, onder een schoen, in een doekje.. Overal behalve op foto. Wat is Tanja toch een dierenvriend voor spinnen.. Onthouden voor haar verjaardag volgend jaar! (a)

En zo kwam er een einde aan de #toerdenuenen.. Inmiddels is het diep in de nacht en is de blog eindelijk klaar.. Vragen? Ga naar het Vincentre in Nuenen… Wil je de route zelf eens lopen en ben je in het bezit van Foursquare? Klik HIER voor de Foursquare Lijst van de Palen 1t/m 17